Paragrafen

C. Onderhoud kapitaalgoederen

De Water en Klimaatadaptatie Aanpak (WKA) 2024 – 2028 is de basis voor ons waterbeheer. Het oppervlaktewater binnen het stedelijk gebied is primair bedoeld voor de berging en de afvoer van overtollig regenwater. Met het waterschap hebben wij een samenwerkingsovereenkomst voor het beheer en onderhoud van oppervlaktewater in bebouwd gebied (BOB).

Wat willen we bereiken?
We willen dat de kwaliteit van ons water goed is en we willen wateroverlast voorkomen. Een goede waterkwaliteit is namelijk van belang in het beschermen van de volksgezondheid, het milieu en de natuur. Het voorkomen van wateroverlast is één van de taken binnen onze zorgplicht voor een veilige leefomgeving. Daarnaast willen we zoveel mogelijk water laten infiltreren en vasthouden om verdroging tegen te gaan.

Wat gaan we doen?
We geven invulling aan de WKA door het voorbereiden en uitvoeren van regulier en groot onderhoud.
Meldingen van overlast registreren we bij het grondwaterloket. Ook adviseerden we inwoners over hoe zij kunnen bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast.

Het regulier onderhoud bestaat uit het doorstroombaar houden van onze waterlopen door middel van het maaien van riet. Onder groot onderhoud verstaan we het baggeren, reconstrueren of optimaliseren van onze waterwegen.

Sluiskil
In samenwerking met Rijkswaterstaat (RWS) pakken we de grondwateroverlast in Sluiskil aan. De aanpak voeren we in twee fasen uit. Fase één start in 2024. RWS betaalt deze fase. Fase twee volgt daarna en zal meerdere jaren in beslag nemen.

Wat kost het?
Het budget voor het uitvoeren van de WKA is bestemd voor zowel ons rioolbeheer als ons waterbeheer. Daarom verwijzen wij u de te maken kosten voor ons waterbeheer naar ‘Wat kost het’ onder de kop Riolering.

Deze pagina is gebouwd op 03/05/2024 09:00:39 met de export van 03/05/2024 08:47:02