Voor u ligt de begroting voor 2024. Eerder informeerden we u al over de uitgangspunten in de kaderbrief 2024-2027. Voor de opbouw van deze begroting nemen we het Bestuursakkoord “Goed leven in Terneuzen. Verder bouwen aan een duurzame toekomst.” als basis. Het afgelopen jaar zetten we al belangrijke stappen in het uitvoeren van het bestuursakkoord, ook het komende jaar zetten we vol in op het verstevigen van de ‘brede welvaart’ in de gemeente. We richten ons daarom niet alleen op economische voorspoed, maar willen juist in brede zin investeren in de leefbaarheid van de gemeente. Dit gaat onder andere over gezondheid, sport, onderwijs, duurzaamheid, leefomgeving en veiligheid. In deze begroting zijn onze ambities voor 2024 nader uitgewerkt.
De begrotingen van de komende jaren volgen de opbouw van het bestuursakkoord, opgebouwd in zes thema’s:
- Wonen & leefbaarheid
- Zorg & gezondheid
- Jeugd & onderwijs
- Klimaat & duurzaamheid
- Economie & arbeidsmarkt
- Goed bestuur
Deze zes thema’s werken we nader uit in de zes programma’s van de begroting. We kiezen ervoor om niet alle reguliere taken (‘going concern’) te benoemen in de begroting, maar ons juist te richten op de initiatieven voor 2024.
De belangrijkste speerpunten voor het college voor komende begrotingsjaar 2024 zijn:
- Nieuwbouw voortgezet onderwijs
In december 2022 wees uw raad de Vliegende Vaart aan als ontwikkellocatie voor de nieuwe VO-school. De ambitie is breder, namelijk de ontwikkeling van een ‘Campus Terneuzen’. Met de realisatie van deze (brede) onderwijscampus willen we passend en toekomstbestendig onderwijs voor de regio behouden en verder ontwikkelen. Een plek met ruimte voor ontwikkeling, ontmoeting en creatie. Samen met partners bespreken we onze visie en ambitie. Gezamenlijk kijken we naar de meerwaarde en synergie die kan ontstaan. - Totaalplan binnenstad Terneuzen
De komende jaren werken we aan de uitvoering van het Totaalplan binnenstad Terneuzen. Op 20 april 2023 stelde uw raad het ruimtelijk kader bebouwing en ambitiedocument openbare ruimte vast. Op basis hiervan gaan we aan de slag met de planologische verankering van de kaders en spelregels. Ook kunnen we hiermee beleid aanpassen, zoals parkeren, wonen en horeca. - Transities op het gebied van energie en duurzaamheid.
Klimaatverandering raakt ons allemaal. Door het verduurzamen van onze omgeving kunnen we ervoor zorgen dat ook voor de generaties na ons het prettig leven blijft in de gemeente. Voor de thema’s Energiearmoede en CO2-besparing in de Gebouwde Omgeving gaan wij najaar 2023 van start met een wijkgerichte besparingsaanpak in Zaamslag en Sas van Gent. Hierin mogen bewoners zelf een energiebespaarbox samenstellen en krijgen ze een uitgebreid energiebespaarplan voor hun woning van een deskundig adviseur van Energiek Zeeland. Op basis van de uitkomsten van de energiebespaarplannen zal Energiek Zeeland een of meer collectieve inkoopacties doen (voor bijvoorbeeld HR++-glas) waarbij inwoners een voucher kunnen gebruiken en kunnen profiteren van een collectiviteitskorting. Najaar wordt in de passerelle in het stadhuis ons energiebespaarhuis geopend. In het huis kunnen onze inwoners zich informeren over de verschillende energiebesparende producten en duurzame energietechnieken en op afspraak persoonlijke hulp krijgen bij het aanvragen van energiesubsidies en -leningen. In 2024 gaat onze aanpak voor het Nationaal Isolatie Programma NIP van start. Hiermee gaan we particuliere woningen met energielabel E, F en G na-isoleren. Woningeigenaren zullen kunnen kiezen uit verschillende modules (subsidies, collectieve inkoop van isolatie en doe-het-zelf) met een voucher. Ook gaan we verder met het verduurzamen van onze gemeentelijke gebouwen.
Op bijna alle onderwerpen die we in 2024 gaan oppakken werken we samen. Met andere overheden, met bedrijven, onderwijsinstellingen of maatschappelijker organisaties. Ook zijn we actief in diverse netwerkverbanden zoals het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO), de Z4 (Zeeuwse Steden) en de M50 (netwerk voor middelgrote gemeentes). Maar bovenal werken we samen met onze inwoners, door middel van participatie halen we op wat de behoeften zijn van de inwoners en op welke manier we daarin kunnen helpen.