Paragrafen

G. Grondbeleid

Inleiding

In deze paragraaf behandelen we het grondbeleid dat wij voeren. In 2022 hebben wij een Nota kostenverhaal en financiële bijdragen opgesteld, waarbij we ook al is geanticipeerd op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Ook zal er een aanpassing van de grondprijzen plaatsvinden

A. Gronden met kostprijsberekening

Overzicht van vastgestelde plannen
Op basis van de vastgestelde plannen calculeerden we de resultaten. De resultaten zijn nog voor aanwending van de reserve bouwgrondexploitatie. Wij lichten de huidige bouwgronden in exploitatie (BIE) plannen hieronder toe op basis van de Jaarrekening 2022.

Plan

Winst / Verlies

Eind datum

Woningbouw/ Bedrijven/ Bijz. doeleinden

Voor
ziening

Boekwaarde (x € 1.000)

Voorraad
31-12-2022
in m2

Handelspoort-Zuid

V

2026

Bedrijven

85

1.626

22.518

Terneuzen Zuid

W

2026

Bedrijven

6.521

141.678

Othene

W

2024

Woningbouw

2.212

0

Nieuwe Kerkstraat/Baljuwlaan

V

2023

Woningbouw

312

257

865

Grondexploitaties Hoek

W

2026

Woningbouw

221

25.942

Witte Wijk Sas van Gent

W

2026

Woningbouw

58

13.700

Bedrijventerreinen
Handelspoort-Zuid (Terneuzen)
De belangstelling voor Handelspoort-Zuid blijft en de verkoop van percelen loopt gestaag. In 2022 is er één perceel verkocht. Verder zijn er twee percelen in optie gegeven.

Terneuzen Zuid (Terneuzen)
Voor de percelen op bedrijventerrein Terneuzen Zuid is veel belangstelling. We hebben in 2022 vijf percelen verkocht en verder lopen er diverse opties.

We hebben nog gronden aan Zuidpoort (het voormalig werkterrein voor de Tractaatweg). Deze gronden zijn weer beschikbaar.

Woningbouw
Othene (Terneuzen)
Op 5 januari 2022 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant de onteigening uitgesproken en daaropvolgend is de definitieve schadeloosstelling bepaald. De overige gronden in het plangebied Othene heeft de projectontwikkelaar ook kunnen verwerven.

De aanleg van de zuidelijke ontsluitingsweg sluit aan op de N290. De Provincie Zeeland wil langs de N290 een rotonde en een parallelwegenstructuur realiseren. Voor de aanleg van de ontsluitingsweg en de N290 zijn de benodigde gronden aangekocht. De start van de uitvoering is voorzien in 2023 en de afronding in 2023/2024.

In het investeringsprogramma namen wij in 2018 voor de aanleg van de zuidelijke ontsluiting (langzaamverkeersbrug) van het plan op de N61 een bedrag van € 600.000 op. De grondaankoop valt duurder uit dan op voorhand geraamd.  

Nieuwe Kerkstraat/Baljuwlaan (Sluiskil)
Er is nog één kavel beschikbaar. De bouwgrond voor de appartementen is in 2021 geleverd en de bouw voor de appartementen is gestart.

Grondexploitaties Hoek
Op 15 december 2022 heeft de gemeenteraad het exploitatieplan Hoek vastgesteld. De exploitatie is onder te verdelen in vier verschillende deelgebieden:

  • Windlust II
    Dit deelgebied bestaat uit de mfa met de buitenruimte, circa twaalf reguliere woningen, een zorgwijk met 64 zorgwoningen en alle daarvoor benodigde openbare voorzieningen.
  • Langestraat (Op Weg)
    Dit deelgebied bestaat uit de vrijkomende locatie van basisschool Op Weg. Het plan gaat uit van sloop van de bestaande bebouwing en het realiseren van tien woningen. Het gaat over 6 vrijstaande woningen en vier patiowoningen.
  • Narcissenlaan ('t Kompas)
    Dit deelgebied bestaat uit de vrijkomende locatie van basisschool ’t Kompas. Het plan gaat uit van sloop van de bestaande bebouwing en het realiseren van 3 woningen. Gelet op de ligging van de locatie Narcissenlaan en de omliggende bebouwing, heeft de bouw van vrijstaande woningen de voorkeur.
  • Locatie Dorpshuis
    Dit deelgebied bestaat uit de vrijkomende locatie van het dorpshuis. Het plan gaat uit van sloop van de bestaande bebouwing. Er is nog geen toekomstige invulling van de locatie bekend. Deze werken we in 2023 uit.

Wellicht breiden we de grondexploitatie nog uit met de locatie Vremdieke, mochten we deze locatie kunnen verwerven. Een deel van de gronden van Windlust II waren opgenomen onder de strategische gronden.

Witte Wijk Sas van Gent
Op 20 september 2022 stemde het college in met het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van de Witte Wijk in Sas van Gent. We werkten het plan uit tot een inrichtings- en verkavelingsplan. Met Woongoed Zeeuws-Vlaanderen maakten we afspraken over de ontwikkeling van de wijk.

Op 6 juli 2023 heeft de gemeenteraad het exploitatieplan Witte Wijk Sas van Gent vastgesteld. De Witte Wijk bestond voor een groot deel uit grondgebonden sociale huurwoningen. Inmiddels zijn veel van de woningen gesloopt. Het stedenbouwkundig plan gaat uit van het bouwen van 41 woningen rond een centraal park in de wijk. De straten worden opnieuw ingericht, maar blijven op dezelfde plek als nu. Het woningbouwprogramma is onderverdeeld in sociale huur en koopwoningen:

  • 19 sociale huurwoningen, in de vorm van rijwoningen
  • 22 koopwoningen, waarvan zes vrijstaande woningen, 12 rijwoningen en vier twee-
    onder-een kapwoningen

B.  Strategische gronden
De gronden waarvoor we geen kostprijsberekeningen vaststelden vermelden wij bij onze strategische gronden. Deze staan op de balans onder materiële vaste activa. Hieronder vallen ook de gronden die wij hebben aangekocht voor mogelijke toekomstige uitbreiding ten behoeve van woningbouw. Hiervoor bestaan nog geen concrete plannen. De waardering van deze strategische gronden is verkrijgingsprijs of duurzaam lagere (markt)waarde.

In onderstaand overzicht staan de door gemeente of projectontwikkelaars in voorbereiding zijnde plannen  waarvoor we geen kostprijsberekeningen vaststelden.

Strategische gronden

Plan

Voorbereiding / Ontwikkeling / Geparkeerd

Ontwikkelaar

Voorraad
in m2

Boekwaarde

Kop Noordstraat Noord

Ontwikkeling

ZPF BV

2.022

0

Beurtvaartkade

Ontwikkeling

Cordeel

4.795

777

Torenberg II (Zaamslag)

Geparkeerd

Gemeente

34.074

197

Vissersverkorting (Westdorpe)

Geparkeerd

Gemeente

2.030

13

Totaal strategische gronden

42.921

987

Masterplan Axelsedam (Terneuzen)
Dit plan blijft lopen totdat alle gebieden zijn aangepast volgens de uitgangspunten van dit beleidsdocument. Het plandeel 'Schependijk–schiereiland' betrekken we bij de ontwikkelingen van de Nieuwe Sluis Terneuzen (NST) en valt daarmee buiten het masterplan. Voor het gebied (de rand) Kennedylaan Oost voorzien we uitbreiding van opslag en winkelruimte van de daar aanwezige winkels. Binnen dit gebied zijn vorig jaar woningen gerealiseerd. De projecten in het Masterplan lichten wij hierna kort toe.

Kop van de Noordstraat Noord
Het plan ‘Kop van de Noordstraat’ voorziet in de invulling van twee bouwplannen:

  • aan de zuidkant appartementencomplex ‘De Kampanje’. Dit plan is succesvol afgerond.  
  • aan de noordzijde is de bouw van 30 appartementen en een commerciële ruimte gepland.
    Het noordelijk deel is overgedragen van Impact Vastgoed naar Zeeuwse Projectbouwmij Fraanje B.V. De gemeente zorgt voor de verkoop van de benodigde gronden en de inrichting van de openbare ruimte. Uw raad heeft in februari 2018 en maart 2018 besloten over de grondtransacties met betrekking tot dit plan. De verkoop van de appartementen is gestart.

Beurtvaartkade
De gronden zijn verkocht aan een ontwikkelaar. Voor de realisering van het bouwplan is het bestemmingsplan gewijzigd. De verwachting is dat de gronden in 2023 worden geleverd. Verder startten we met de voorbereidingen om de entree van de watersportvereniging te verplaatsen.

Torenberg II (Zaamslag)
In verband met de aanbevelingen van de commissie BBV waardeerden wij de gronden op agrarische waarde. Deze gronden kochten we oorspronkelijk aan voor realisering uitbreiding woonbebouwing Zaamslag.

Vissersverkorting (Westdorpe)
Eind 2017 hevelden we de gronden over van bouwgrond in exploitatie naar strategische gronden tegen agrarische waarde. De gronden staan wel te koop op de site van de gemeente Terneuzen en hebben wij  momenteel in optie uitgegeven.

Deze pagina is gebouwd op 03/05/2024 09:00:39 met de export van 03/05/2024 08:47:02