Paragrafen

E. Bedrijfsvoering

Inleiding
In deze paragraaf behandelen wij een aantal zaken die van belang zijn voor de bedrijfsvoering in het begrotingsjaar.

Bedrijfsvoering is geen doel op zich. Het is een belangrijk middel om de resultaten die we als bestuur willen bereiken, ook daadwerkelijk te realiseren.

Personeel en Organisatie
De huidige cao Gemeenten 2022-2023 loopt af per 1 januari 2024. De VNG onderhandelt namens alle gemeenten met de vakbonden over een nieuwe cao. Een onderdeel daarvan is de salarisontwikkeling. In de begroting 2024 rekenen we met een toename van in totaal 3,9%.
Een goede personele bezetting is belangrijk voor het goed functioneren van onze organisatie. Door de huidige krappe arbeidsmarkt zal het invullen van de vacatures moeilijker dan voorheen zijn. Het aantal vacatures zal naar verwachting ook in 2024 verder groeien door uitstroom en doorstroom van medewerkers. Uitstroom is veelal door pensioen of AOW-gerechtigde leeftijd. Daarom gaan we onze wervingsstrategie en arbeidsmarktcommunicatie verder intensiveren. Daarnaast moderniseren we onze arbeidsvoorwaarden om een aantrekkelijke werkgever te blijven. Bijvoorbeeld door de invoering van een vergoedingsregeling voor woon- werkverkeer. Ook gaan we in 2024 stappen zetten om de dienstreizen van de medewerkers te verduurzamen.    
Behoud en juiste inzet van onze medewerkers is belangrijk. Via strategische personeelsplanning (SPP) werken we in 2024 aan de interne mobiliteit en het verhogen van het aantal stageplaatsen.
In 2022 en 2023 voerden wij onderzoek uit naar de invloed van hybride werken op de inrichting van onze kantoren. De aanpassingen van de gebouwen en de herinrichting voeren we in 2024 uit.

Financiën
In 2024 zetten wij in op het doorontwikkelen van de planning- en controldocumenten. Het boekwerk van de begroting en de jaarstukken willen wij meer op hoofdlijnen maken. Hierdoor kunnen we het aantal pagina’s terugbrengen. Ook willen wij de perioderapportages verder optimaliseren. U kunt de begrotingen en de jaarrekeningen raadplegen via de website: https://terneuzen.pcportal.nl/

Interne beheersing
Wij namen de afgelopen jaren in de organisatie maatregelen om te kunnen voldoen aan de eisen van de rechtmatigheidsverantwoording door het college, inclusief de getrouwheid van de jaarrekening. Dit krijgt in 2024 vorm bij de samenstelling van de jaarrekening over 2023.
In 2024 geven we verder invulling aan het convenant wat we in 2023 verlengden met de Belastingdienst. Met het verlengen van dit convenant bevestigt de Belastingdienst dat we fiscaal ‘in control’ zijn en onze interne organisatie ten aanzien van fiscaliteiten op orde hebben.
De tweede helft van 2023 werken we aan de doorontwikkeling van ons risicomanagement, wat we in 2024 verder uitwerken. We verbeteren onze huidige methodiek om beter zicht te houden op mogelijke risico’s die ons financieel of op andere vlakken kunnen raken. Op basis hiervan kunnen we, waar relevant, beheersmaatregelen inrichten.
In al onze processen hebben we oog voor onze doelmatigheid en doeltreffendheid. Doen we de juiste dingen en doen we deze op de juiste manier? Niet omdat we het altijd al zo deden, maar omdat veranderende omstandigheden vragen om een aangepaste aanpak. Dit vraagt bewustwording van onze mensen en mogelijk aanpassing van werkwijzen. We legden de basis in 2023 en we vullen dit in 2024 verder in.

Juridische zaken
De Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer zorgt voor een aantal veranderingen voor gemeenten op het gebied van elektronisch verkeer. Deze nieuwe wet treedt waarschijnlijk 1 juli 2024 in werking. Straks moeten we voor elk formeel bericht een elektronisch kanaal aanwijzen waarop burgers en bedrijven ons kunnen bereiken. Ook regelt de wet de mogelijkheid om beveiligde berichten te versturen via een berichtenbox, zoals MijnOverheid en Ondernemersplein. De papieren weg blijft bestaan. In 2024 doen we de nodige voorbereidingen om de wet goed toe te passen.

Communicatie
De inwoners en de bedrijven staan bij ons centraal. We verplaatsen ons nog meer in hen om de verwachtingen over en weer duidelijk te maken. We denken mee of leggen bij voorkeur persoonlijk uit waarom iets niet kan. In 2024 actualiseren wij onze communicatievisie.

Informatievoorziening
We breiden onze digitale diensten voortdurend uit, zodat we daarmee onze burgers, bedrijven en organisaties zo goed mogelijk kunnen bedienen. In 2024 willen we de belangrijkste informatie uit ons digitale archief toegankelijk maken via het e-Depot van het Zeeuws Archief.

Informatiebeveiliging en privacy
Belangrijke punten bij informatiebeveiliging zijn: beschikbaarheid, integriteit (juistheid) en vertrouwelijkheid van (persoons)gegevens en andere informatie.

Wij verbeteren continu onze informatiebeveiliging. Dit doen wij aan de hand van een Informatiebeveiligingsbeleid en we nemen maatregelen gebaseerd op de Baseline Informatiebeveiliging voor de Overheid.

Op het gebied van privacy geven we in 2024 verder invulling aan het ‘digiveilig traject’. Dit doen we door het breed beleggen van privacy in de organisatie. Daarvoor zetten we privacy ambassadeurs in. We zorgen er steeds voor dat we zaken rondom privacy verbeteren. Met behulp van audits is dat een terugkerend proces.

Geodesie
In 2025 gaan we de nieuwe Samenhangende Objecten Registratie (SOR) gebruiken. Hiervoor werken we samen met verschillende overheden binnen onze provincie en met het Kadaster.
Met de viewer NedGlobe ontsluiten we voor zowel interne als externe gebruikers allerhande (kaart)informatie. Denk hierbij aan de locatie van grasvelden tot informatie over archeologische terreinen, en van kadastrale gegevens tot kabels en leidingen. In 2024 breiden we deze viewer verder uit.
In 2024 doen we meer aan bouwhistorische documentatie. We leggen de monumenten in onze gemeente op uniforme wijze vast, zodat we onze kennisbank verbeteren. Dit zorgt voor duidelijkheid voor zowel onze inwoners als voor ons als gemeente zelf.

Deze pagina is gebouwd op 03/05/2024 09:00:39 met de export van 03/05/2024 08:47:02